Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dna

Jak kontrolovat kyselinu močovou, aby vám nezničila klouby, ledviny a srdce

 by  Leave a Comment

 
 

Jak kontrolovat kyselinu močovou, aby vám nezničila klouby, ledviny a srdce

Vysoká hladina kyseliny močové v krvi, odborně nazývaná hyperurikémie, může vzniknout v důsledku její zvýšené produkce v těle nebo v důsledku její zhoršeného vylučování ledvinami.

Tento stav má potenciál vyústit do dalších zdravotních problémů, jako jsou dnavá artritida (ukládání krystalů kyseliny močové v kloubech, obvykle ve velkém prstu na noze), ledvinové kameny či dokonce selhání ledvin

 

Nedávné studie také spojily vysokou hladinu kyseliny močové s hypertenzí a kardiovaskulárními chorobami.

Normální hladiny kyseliny močové jsou:

  • Muži: 3,4 – 7,0 mg/dl
    • Ženy: 2,4 – 6,0 mg/dl

Tyto hodnoty se mohou lišit v různých laboratořích.

Mezi hlavní faktory, které přispívají ke zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi, patří:

  • příjem potravin s vysokým obsahem purinů (tyto látky se rozkládají na kyselinu močovou),
  • nadměrná konzumace alkoholu,
  • selhávání ledvin,
  • obezita,
  • nedostatečná činnost štítné žlázy,
  • genetika,
  • cukrovka,
  • acidóza
  • a jiná onemocnění.

K tomuto stavu přispívají i některé druhy rakoviny, chemoterapeutické a jiné léky, jako jsou diuretika (léky pro odvodnění). Cvičení, hladovka a radikální dieta mohou také dočasně zvýšit hladinu kyseliny močové v krvi.

Existuje několik tipů a přírodních prostředků, které vám pomohou kontrolovat její hladinu v krvi.

Kromě toho je však nezbytná správná diagnostika a následná léčba pod dohledem specializovaných zdravotních odborníků.

10 způsobů, jak můžete kontrolovat hladinu kyseliny močové v krvi

1. Jablečný ocet

Jablečný ocet je přírodní čistící prostředek, díky čemuž vám dokáže pomoci odstranit z těla různý odpadový materiál, včetně kyseliny močové.

Obsahuje kyselinu jablečnou, která pomáhá rozkládat a eliminovat obsah kyseliny močové. Jablečný ocet také obnovuje acidobazickou rovnováhu v těle a má protizánětlivé i antioxidační účinky.

Přidejte 1 čajovou lžičku syrového, organického, nepasterizovaného jablečného octa do sklenice s vodou. Tento nápoj pijte dvakrát nebo třikrát denně.

Postupně můžete zvýšit množství jablečného octa až na 1 polévkovou lžíci na 1 sklenici vody a pokračovat v léčbě, dokud se nesníží vaše hladina kyseliny močové v krvi.

Poznámka: Neužívejte příliš mnoho jablečného octa, protože zároveň snižuje hladinu draslíku v těle. Stejně může nepříznivě ovlivnit účinky diuretických léků.

2. Citronová šťáva

Ačkoliv se vám může zdát, že citronová šťáva vám způsobí překyselení organismu, opak je pravdou. Vytváří zásadité prostředí a pomáhá neutralizovat kyselinu močovou.

Navíc její obsah vitamínu C také ovlivňuje snížení hladiny kyseliny močové.

Vymačkejte šťávu z jednoho citronu do sklenice s teplou vodou. Pijte ji ráno na lačno. Pokračujte v tom alespoň několik týdnů.

Stejně vyzkoušejte užívat výživové doplňky s obsahem vitamínu C. O správnosti dávkování se poraďte se svým lékařem.

3. Třešně

Třešně a tmavé bobulovité ovoce obsahují sloučeniny, které stimulují tělesné procesy snižující hladinu kyseliny močové v krvi.

Navíc modré a fialové ovoce je bohaté na flavonoidy zvané antokyany, které pomáhají snižovat množství kyseliny močové a snižují záněty a nepružnost kloubů.

Konzumujte jeden šálek třešní denně několik týdnů. Stejně můžete pít jeden nebo dva šálky třešňové šťávy asi čtyři týdny.

Do své stravy přidejte i borůvky, jahody, rajčata, papriky a další ovoce a zeleninu bohatou na vitamín C.

4. Soda bikarbona

Soda bikarbona, známá pod chemickým názvem hydrogenuhličitan sodný, je velmi prospěšná při snížení hladiny kyseliny močové a bolestí kloubů při dně.

Pomáhá udržovat přirozenou alkalickou rovnováhu v těle, zvyšuje rozpustnost kyseliny močové a usnadňuje její vyplavování z ledvin.

Rozmíchejte polovičku čajové lžičky jedlé sody ve sklenici teplé vody. Pijte čtyři sklenice denně po dobu dvou týdnů. Můžete ji pít každé dvě až čtyři hodiny.

Poznámka: Sodu bikarbonu neužívejte pravidelně. Vyhněte se jí, pokud máte vysoký krevní tlak. Lidé starší jak 60 let by neměli pít více než tři sklenice tohoto roztoku denně.

5. Olivový olej

Mnohé rostlinné oleje se po zahřátí nebo zpracování mění na zatuchlé žluté tuky. Ty ničí životně důležitý vitamín E v těle, který je nezbytný pro kontrolování hladiny kyseliny močové v krvi.

Zvolte si raději zdravější alternativu – olivový olej lisovaný za studena a vyhněte se vysokým teplotám vystavených rostlinným olejem, přepraženému máslu nebo masti na vaření či pečení.

Olivový olej obsahuje mononenasycené tuky, které se při zahřátí nemění. Navíc má vysoký obsah vitamínu E a antioxidantů. Disponuje také poměrně silnými protizánětlivými účinky.

6. Voda

Pití velkého množství vody pomáhá optimalizovat filtrování kyseliny močové.

Ředí kyselinu močovou a stimuluje funkci ledvin, aby z těla lépe odstranili nadbytečné množství tekutin.

Navíc, pokud budete pít vodu v přiměřeném množství a pravidelně, můžete snížit riziko opakovaných záchvatů při dne.

V internetové studii, která byla v roce 2009 prezentována na výročním setkání Americké akademie revmatologie, výzkumníci zjistili, že účastníci, kteří pili 5 až 8 sklenic vody denně měli o 40% nižší riziko vzniku dny ve srovnání s těmi, kteří vypili pouze jednu sklenici vody denně.

Z tohoto důvodu doporučujeme pít 8 až 10 sklenic vody denně. Zahrňte do své stravy i více čerstvého ovoce a zeleniny s vyšším obsahem vody.

7. Potraviny s nízkým obsahem purinů

Puriny patří mezi sloučeniny obsahující dusík, které se rozkládají na kyselinu močovou, čímž se její obsah v těle zvyšuje. Vyskytují na nejčastěji v živočišných bílkovinách.

Vylučte proto ze stravy především maso, vnitřnosti, ryby a drůbež.

Vysoký obsah purinů mají také luštěniny, kvásek, houby, chřest a fazole. Pivo je podobně bohaté na přítomnost purinů.

8. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny a polysacharidů

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové tím, že ji absorbují.

Konzumujte proto potraviny s vysokým obsahem polysacharidů. Kromě vlákniny mají výhodu i v tom, že obsahují jen malé množství purinů.

Celá zrna, jablka, hrušky, pomeranče a jahody jsou příklady potravin s vysokým obsahem vlákniny, které můžete začlenit do své stravy.

Mezi potraviny s obsahem polysacharidů patří rýže, celozrnné těstoviny, tapioka (též nazývaná sabudana), quinoa, brambory, oves a banány.

Doporučujeme pít čaj ze zelené papáji, abyste předešli nahromadění kyseliny močové a léčili problémy s jejím vysokým obsahem a dnou.

Enzym papain v zelené papáji pomáhá tělu udržovat zásaditý stav a působí protizánětlivě.

9. Mléčné výrobky

Nízkotučné mléko a mléčné výrobky se spojují s nižší koncentrací urátu v plazmě a se snížením rizika dny.

Odstředěné mléko obsahuje kyselinu orotovou, která snižuje vstřebávání kyseliny močové a podporuje její vylučování ledvinami.

Pijte jednu až 3 šálky odstředěného mléka denně. Do své stravy můžete také zahrnout nízkotučné jogurty a jiné mléčné výrobky.

S mlékem to však nepřehánějte, protože má své vlastní nevýhody. Spojuje se například se zvýšeným rizikem vzniku hormonálních problémů, alergií a vzniku cyst.

I tofu (fermentovaná sója) dokáže změnit koncentraci bílkovin v plazmě a zvýšit vylučování kyseliny močové. U sójového mléka bylo však zjištěno, že zvyšuje obsah kyseliny močové v krvi.

Nefermentované sóji se proto vyhýbejte.

10. Šťáva z listové zeleniny

Listová zelenina pomáhá obnovit zásaditost krve. Kromě toho je bohatá na vitamin C, chlorofyl a fytochemikálie, které podporují detoxikaci.

Je také dobrým zdrojem bílkovin a aminokyselin, díky čemuž představuje skvělou alternativu živočišných bílkovin.

Pijte denně dvě polévkové lžíce šťávy z listové zeleniny, smíchanou s citrónovou šťávou, dokud se vám hladina kyseliny močové nesníží.

Pár dalších tipů na závěr

Kromě výše uvedených tipů, vyplatí se dodržovat následující doporučení:

  • Omezte konzumaci alkoholu, protože brání snižování kyseliny močové.
  • Vyhněte se kukuřičnému sirupu s vysokým obsahem fruktózy nebo glukózo-fruktózovému sirupu, protože zvyšují hladinu kyseliny močové.
  • Začněte pravidelně cvičit a udržte si zdravou váhu. Předpokládá se, že tuk má tendenci zvyšovat tvorbu kyseliny močové.
  • Jezte vyváženou stravu s vysokým obsahem komplexních sacharidů a nízkým obsahem bílkovin. Vyhněte se rafinovaným cukrem, jako jsou bílý chléb, koláče a bonbony.
 

Také se doporučuje omezit potraviny s vysokým obsahem tuků, protože snižují schopnost těla eliminovat kyselinu močovou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

How to service Google

(DavidDwepe, 25. 12. 2022 17:35)

That means you'll lead some supplemental features and have access to additional channels where you can win visibility, without having to put to rights mother wit of some elaborate, vade-mecum migration process. https://googlec5.com