kedlubna
Kedlubna
Je to zelenina mého mládí. Moc ráda jsem jí chroupala a vlastně jsem netušila jak je vyjímečná.
Ano, má v sobě všechny vitamíny skupiny B a dokonce i selen, také jód hořčík, železo i zinek, fosfor a síru. Pozor - ředí krev a štítnou žlázu zklidňuje.
Nejraději jsem měla malé kedlubničky ještě zcela nedorostlé. V těch je minerálů a vitamínů nejvíce. Dočetla jsem se , že i v mladých listech je všech více než v bulvách. Vlastně to umí všechny brukvovité rostliny -květák, brokolice, ředkvičky...
Je prýma na cholesterol , lepší než tablety, co myslíte ? Čistí střeva, tudíž pomáhá proti zácpě. Upravuje střevní mikroflóru a tím napomáhá lepšímu vstřebávání potravy. Rakovina se jí bojí. Stačí 4 kedlubny týdně, nebo střídat s jinou brukvovitou zeleninou. Čistí cévy, uklidňuje nervy ( zvuk chroupání také zklidňuje ), zlepšuje soustředění.
Pro pány i dámy :-) na hormonální systém - prostata , vaječníky, prsa...